poniedziałek, 16 marca 2015

Pasta z sezamem, ogórkiem i jajkiem

Doskonała na śniadanie do chleba lub grzanek. Rzadko dodajemy sezam do potraw, a tu jest on głównym składnikiem. Sezam ma szczególnie dużo wapnia, ogólnie rzecz biorąc jest na prawdę zdrowy.
Do dzieła!

Potrzeba:
50g sezamu
3 ugotowane duże jaja (ze wsi!)
1 ogórek kiszony
1 średnia cebula
40g śmiatany 18% zakwaszanej (lub majonez lub jogurt grecki lub pół serka topionego)
pół łyżeczki musztardy
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:
Najpierw mielimy sezam na 5 sek./obr. 9. Dodajemy cebulę i miksujemy 3 sek./obr. 5. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ok. 10 sek. / obr. 6.

Można posypać lub dodać do składników kilka gałązek natki pietruszki.

Smacznego!
Dorota <><

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz