czwartek, 22 stycznia 2015

Potrawa ze szpinakiem, pasta szpinakowa do kanapek

Ooooo szpinak jest super. Ta pasta szpinakowa może być użyta do wielu rzeczy: może być spożywana sama bez dodatków, może posłużyć jako nadzienie do wytrawnej tarty, pasuje również jako pasta do kanapek (jak na zdjęciu) oraz do makaronu (jak pesto).

Potrzeba:
40g cebuli
1 ząbek czosnku
15g oliwy z oliwek
500g mrożonych liści szpinaku (niezbitych)
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu lub/i papryki słodkiej
szczypta gałki muszkatołowej zmielonej
150g sera feta w dużych kawałkach
2 jajka (surowe)

Wykonanie:

Rozdrobnić cebulę i czosnek 4 sek/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Wlać oliwę i dusić: 2 min/Varoma/obr.1.
Dodać szpinak (mogą to być takie zamrożone kulki szpinaku) i dusić: 14min/110st.C/obr.1.
Dodać przyprawy, ser feta i 2 surowe (rozbite :) ) jaja i połączyć: 2min/100st.C/obr.4.


Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i ostudzone.

2 komentarze:

  1. Kanapeczki wyglądają bardzo apetycznie, muszę wypróbować na naszym termomiksie. Szpinak powinno się jeszcze dostać świeży na targu. Ta czerwona obwódka na kanapkach, to są pomidory czy keczup?
    Wiesiek

    OdpowiedzUsuń
  2. To są plasterki pomidora :))))

    OdpowiedzUsuń