sobota, 2 sierpnia 2014

Chleb orkiszowy prawie "na zakwasie" - bardzo szybki przepis

To chyba najszybszy i najprostszy przepis na bardzo dobry chleb. Robiłam chyba już wszystkie przepisy na chleb z książek Termomixowych, ale w końcu wymyśliłam swój najlepszy i najszybszy, bo nie trzeba wcześniej czekać aż ciasto urośnie!!! A chleb smakuje jakby był na zakwasie!!!

Potrzeba:
600g mąki orkiszowej
200g mąki pszennej
20g octu balsamicznego
740g wody ciepłej
45g drożdży
2 1/2 łyżeczki soli
ok. 50g pestek słonecznika, sezamu...

Wykonanie:
Wszystkie składniki wg kolejności włożyć do naczynia: 3 min / Interwał, w razie potrzeby pomóc kopystką. Ciasto włożyć do dwóch foremek "keksówek" długości ok. 25cm.
Włożyć do zimnego piekarnika. Piec 75-80 min, temp. 180st C.

Wariacje:
-- Można chleb upiec w jednej dużej blasze takiej od ciasta (tak jak na zdjęciu) i użyć dwa razy więcej składników. Uwaga! Należy wówczas dwa razy wyrabiać chleb, bo naczynie TM nie pomieści takiej ilości mąki i całej reszty.
-- Zamiast mąki orkiszowej oczywiście można zmielić orkisz - najlepiej dwa razy po 300g ziarna orkiszu: 20 sek, obr. 10.
-- ziaren słonecznika, dyni, sezamu można dodawać więcej lub mniej
-- zamiast octu balsamicznego można użyć ocet winny


Szalom!
Dorota <><


Taki chleb starczył mi i mojemu mężowi (nasze Maleństwo jeszcze chleba nie je) na tydzień. Jedna pajda tego chleba z różnymi dodatkami potrafiła być moim śniadaniem. Oczywiście po tygodniu tego rodzaju chleb jest cały czas świeży i smaczny.

1 komentarz: